Între 3 și 5 secunde. Cam atât va petrece un membru al juriului dintr-un concurs analizând fiecare fotografie. Acesta este tot timpul pe care îl ai la dispoziție pentru ca imaginea ta să iasă în evidență dintr-un calup de sute sau mii de imagini, multe similare.


De-a lungul anilor am jurizat concursurile celor mai importante organizații de fotografie de nuntă și eveniment: Fearless Photographers, ISPWP, Fotografi-Cameramani. Iată ce cred eu că ți-ar fi util ca să îți maximizezi șansele în cele 5 secunde.


(ideile de aici le-am organizat într-o perioadă de 6 luni ca juriu fotografi-cameramani, imaginile sunt unele din preferatele mele)


AM SIMTIT INSTANT GUSTUL ACRU AL LAMAII CAND AM VAZUT ACEASTA IMAGINE. FOTO: ADRIAN FLUTURE (HTTP://WWW.ADRIANFLUTURE.RO/)

1. Jurizarea este o experiență personală și subiectivă. Instrucțiunile noastre includeau criterii de evaluare (compoziție, lumină, tehnică, moment, originalitate, impresie generală), însă a rămas la latitudinea fiecărui editor să stabilească ce anume este important pentru el. Pe de altă parte, echipa de editori fotografi-cameramani este mare și diversă, cu fotografi cu stiluri diferite, dar o imagine bună va ajunge să fie selectată, indiferent de abordare, subiect sau post-procesare. Fotografii din echipă sunt profesioniști cu experiență vastă, iar imaginile sunt selectate anonim, așa că poți fii liniștit că procesul este unul transparent și corect.


2. Citește regulile. Asta e valabil pentru orice concurs, dar asigură-te că imaginile tale respectă regulile, nu au watermark sau margini și sunt la dimensiunile specificate de către organizatori. E o pierdere de timp atât pentru tine, cât și pentru oamenii care muncesc la jurizare, să trimiți imagini care nu respectă regulile.

O SILUETA BINE EXECUTATA CU ELEMENTE VIZUALE CARE DUC PRIVIREA CATRE SUBIECTUL PRINCIPAL. FOTO: MARIUS STOICA (HTTP://WWW.MARIUS-STOICA.RO)

3. Nu uita că trimiți imaginile la un concurs foto. Este foarte posibil ca o imagine să fie minunată pentru clienții tăi, însă într-un concurs ea va fi comparată cu multe imagini, adesea similare ca tematică și trebuie să se diferențieze cu ceva. Mireasa în fața unui geam fotografiată cu un wide-angle pe verticală? E frumos că mireasa își vede rochia, însă cadrul acesta s-a făcut de prea multe ori ca să fie considerat special la concursuri foto. Ședință foto în Bulgaria? Dacă ești din sudul țăriii, ești unul dintre sutele de fotografi care au avut ideea asta – din nou, e fain pentru miri, dar un loc frumos de ședință foto nu e suficient pentru un concurs. Mirii care se sărută sub voalul miresei? Câteva sute de imagini de genul ăsta – ideea nu este originală, așa că execuția ar trebui să fie impecabilă. Fotografie cu un invitat la nuntă care pozează ceva cu telefonul? Se întâmplă la fiecare nuntă, poate părea un cadru inedit pentru miri, apare de prea multe ori ca să fie ceva original. Cadrele clasice (ieșitul de la starea civilă, ieșitul din biserică, fotografiatul miresei încadrată de coroană în biserică, primul dans) apar la fiecare nuntă și sunt minimul necesar pe care trebuie să îl faci ca fotograf. O astfel de imagine va concura cu multe zeci de imagini similare – cu ce iese a ta în evidență? 

TATUAJELE SUNT IMPORTANTE PENTRU ACEST CUPLU – FOTOGRAFUL LE-A SCOS BINE IN EVIDENTA, IAR INTERACTIUNEA DINTRE MIRI ESTE NATURALA. FOTO: GEORGIAN MALINETESCU (HTTPS://WWW.ALTFEL-STUDIO.RO/)

4. Arată că ești fotograf profesionist. Oarecum legat de punctul de mai sus, dacă o imagine pe care o trimiți la concurs ar fi putut fi făcută de un invitat cu aparatul foto în modul P, nu este o imagine suficient de bună pentru concursuri foto. Asta include imagini cu blitzul pe aparat în biserică, balans de alb slab executat, sub sau supra-expuneri care sunt evident greșeli și nu alegeri artistice, cadre largi în care nu se întâmplă nimic și care bifează doar faptul că fotograful a fost acolo.


5. Membrii juriului nu sunt editorii tăi foto. Dacă trimiți 3 cadre aproape identice de la o ședință foto, de multe ori înseamnă că nu te-ai putut hotărî care este cel mai bun. Și e foarte probabil ca, dacă niciunul nu te-a convins pe tine, să nu convingă nici juriul. Vezi ce am zis la început despre cele 5 secunde.


6. Atenție la postprocesare. Am văzut editări sepia sau vintage, am văzut și câteva exemple de colorizare selectivă și chiar am fost surprins că nu au dispărut încă de tot. Suntem totuși în 2019. Nu te baza pe preset-uri și template-uri, încearcă să editezi toate imaginile tale într-un mod consecvent și să înțelegi ce faci și de ce. Evită diferențele de 2-3 stopuri de expunere între fața unui subiect și zona adiacentă. Dacă editezi localizat (dodge and burn de exemplu), fă-o cu grijă, folosește eventual o tabletă grafică dacă nu faci deja asta. Pentru mine, postprocesarea trebuie să potențeze mesajul, fără să fie evidentă.

UN CADRU RELAXAT SI JUCAUS DE IARNA. CHIAR DACA INTERACTIUNEA MIRILOR ESTE REGIZATA, FOTOGRAFUL NU ISI FACE SIMTITA PREZENTA SI IMAGINEA TRANSMITE O STARE POZITIVA. BONUS: CAINELE DIN FUNDAL. FOTO: CLAUDIU VERES (HTTP://WWW.CLAUDIUVERES.RO/)

7. Dacă faci posing la ședința foto, fă-o bine. Am văzut foarte multe imagini de ședință foto și înțeleg necesitatea lor, chiar dacă presonal cred că ziua nunții este despre mai mult de atât. Una din cele mai mari probleme pe care le-am văzut cu imaginile de ședință foto este prezența evidentă a fotografului. Mirii sunt stingheri, fac gesturi care nu le vin natural și de fiecare dată când văd un asemenea cadru, parcă aud vocea fotografului din spatele aparatului: „Ginerică, uită-te tandru la soție, nașii să se pupe în fundal, buchețelul mai sus vă rog!”. Vezi punctele 3 și 4 de mai sus. Posing-ul nu este ușor, și aud mulți fotografi care se plâng de lipsa de spontaneitate a mirilor, dar dacă ești fotograf specializat pe ședințe foto, e în fișa postului tău să faci oamenii să se simtă în largul lor în fața aparatului. Sau să accepți că nu toate imaginile de ședință foto sunt suficient de bune pentru un concurs. 

RABDAREA ESTE RASPLATITA IN FOTOGRAFIE – MARIUS A VAZUT O COMPOZITIE BUNA SI A ASTEPTAT PANA CAND TOATE ELEMENTELE S-AU ALINIAT PENTRU O IMAGINE PUTERNICA. FOTO: MARIUS BARBULESCU (HTTP://WWW.MARIUSBARBULESCU.RO/)

8. Dacă fotografiezi momente, ai răbdare. Am văzut și multe imagini de moment, iar dacă aici am apreciat compozițiile interesante, am observat că fotograful nu a petrecut suficient timp așteptând să se și întâmple ceva. Dacă ai găsit o încadrare bună, ai răbdare până când apare și un moment care merită surprins. Exemplul cel mai frecvent aici sunt cadrele din biserică unde fotograful a găsit ceva interesant în prim plan, sau o reflexie, imaginea are potențialul să fie foarte bună, însă mirii nu fac nimic și nu au nicio expresie.


9. Crop, crop, crop! Enorm de multe imagini ar putea fi îmbunătățite cu o încadrare mai atentă – dacă nu reușești să faci asta direct din aparat, fă-o în postprocesare. Întreabă-te care este povestea pe care încerci să o spui și dacă toate elementele din cadru contribuie la ea. Dacă nu, crop. Umple cadrul cu subiectul tău. Atenție la colțuri, și mai ales la fețe de oameni prin colțurile cadrului. All in sau all out, dar câte o jumătate de față rareori ajută.


10. Cere sfatul cuiva de încredere. Dacă nu ești sigur ce imagini să trimiți, sau dacă ești prea atașat de imaginile tale, nu-ți fie frică să ceri ajutor de la alți colegi. Mulți fotografi mi-au spus că selecția propriilor imagini este cea mai grea parte din munca lor și uneori mă atașez și eu de imagini care nu sunt neapărat bune, dar pentru care am muncit mult, sau de la nunți la care țin. De aceea un ochi critic din exterior este foarte important. Cu cât persoana căreia îi ceri sfatul este mai experimentată și apropiată de stilul tău, cu atât sfaturile vor fi mai valoroase.



Sper să-ți fie utile observațiile de mai sus atunci când alegi fotografiile pe care le trimiți la concursuri.


Secretul câștigării premiilor e că nu e niciun secret, o fotografie bună va fi premiată mai devreme sau mai târziu. Doar că o fotografie bună e foarte dificil de făcut și, când există atât de mulți fotografi talentați și muncitori, o fotografie bună înseamnă de fapt o fotografie excepțională.


Și dacă ce-ai citit ți-a fost util și crezi că te pot ajuta, vezi și ce pot face pentru tine ca mentor AICI.



LUMINA BINE VAZUTA SI BINE FOLOSITA PENTRU UN PORTRET INEDIT. OCHII SUNT INTOTDEAUNA IMPORTANTI IN FOTOGRAFIE SI SEBASTIAN A REUSIT SA II SCOATA BINE IN EVIDENTA. FOTO: SEBASTIAN PURICE (HTTPS://SEBASTIANPURICE.RO/)